Komet C/2021 A1 Leonard bo viden s prostimi očmi

Komet C/2021 A1 Leonard je 3. januarja letos odkril astronom Greg Leonard z observatorija Mt. Lemmon. Izračuni opazovanj so pokazali, da gre za komet z izredno dolgo obhodno dobo (več, kot 70.000 let). Kot kaže, bo to najsvetlejši letošnji komet, saj ga bo v decembru  pot zanesla v bližino Zemlje. 12. decembra se bo letošnji "Božični komet" Zemlji najbolj približal in sicer na 34,9 milijona kilometrov, medtem, ko bo Soncu najbližje 3. januarja 2022. Takrat  bo tudi najsvetlejši, a ga bodo lahko opazovali le z južne poloble.

V prvi polovici decembra bo komet viden tudi iz naših krajev, potem pa bo kmalu zapustil severno nebo. Komet bo viden zjutraj, pred sončnim vzhodom na vzhodu. 6. decembra ga bomo našli v neposredni bližini najsvetlejše zvezde Arktur (Arcturus) v Volarju (Bootes). Iz slike je razvidna pot kometa med zvezdami v prvi polovici decembra.

Sky and Telescope

Najbolje je, da za opazovanje kometa uporabimo daljnogled, saj bomo na ta način komet tudi najlažje našli. Po napovedih naj bi komet v sredini decembra dosegel 4. magnitudo ali celo manj, kar pomeni, da bo viden tudi s prostimi očmi.

Op.: Po definiciji so objekti z magnitudo manj od 6 iz krajev brez svetlobne onesnaženosti vidni s prostimi očmi

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Večerni ples planetov

Poletni trikotnik

Planeti na večernem nebu

Meteorski roj Tauridov