Sun OnLine Activity - aktivnost Sonca & NLC

Aktivnost Sonca določa število sončnih peg, ki se pojvijo na sončevi ploskvi. Sonce se dokaj hitro vrti okoli svoje osi in sončne pege potujejo od vzhodne proti zahodni strani sončeve ploskve ter nato izginejo za njegovim robom. Sončne pege se rojevajo in izginjajo. Vsako novo sončno pego ali skupino peg astronomi oštevilčijo. Sončne pege so glavni vir sončnih izbruhov. Na področju sončnih peg se prepletajo silnice nasprotnih si magnetnih polov, ki se občasno odprejo in izstrelijo tako imenovani CME (coronal mass ejection) v vesolje. Če je ta izstrelek usmerjen proti Zemlji, lahko čez 2 - 3 dni doseže Zemljo in povzroči geomagnetne pojave na Zemlji. Najpogosteje so posledica takega trka z Zemljo pojavi polarnega sija ali Aurore ter motnje na radijskih frekvencah kratkega vala. Če pa so vplivi močnejši, lahko pride tudi do neželjenih učinkov, kot so okvar satelitov ali pa poškodbe na telekomunikacijskih sistemih ter elektroenergetskem omrežju. Aktivnost Sonca se z leti spreminja. Cikel aktivnosti Sonca traja v povprečju 11 let. Sonce je letos vstopilo v svoj 25. cikel, od kar astronomi beležijo njegovo aktivnost.

Sončevo aktivnost in njegov geomagnetni vpliv na Zemljo lahko "on line" spremljate na zavihku Sun & NLC, kjer lahko spremljate:

- trenutno sliko Sonca

- zadnji izbruhi CME na Soncu (za zadnje štiri dni) - čas je izražen v GMT (ena ura manj, kot naš zimski čas)

- Kp indeks (1-9) za zadnje tri dni, s katerim izražamo geomagnetni vpliv na Zemlji

- Napoved možnosti pojava polarnega sija ali Aurore na severni polobli

- Zadnja slika prikazuje pojavnost NLC "svetlečih se" oblakov. Tako imenovani noktilucentni oblaki (angleško: Noctilucent Clouds). Za NLC oblake je značilno, da se pojavljajo na večjih zemljepisnih širinah (blizu polov) predvsem okoli poletnega solsticija (21. junij), ko je sonce najvišje. Takrat jih je včasih možno videti tudi iz naših krajev


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Večerni ples planetov

Poletni trikotnik

Planeti na večernem nebu

Meteorski roj Tauridov