Huge sunspot on the suns surface

Velika sončna pega, ki se še povečuje, ena največjih in največja v tem, 25. sončnem ciklu se je pojavila na površini Sonca. Sončna pega z oznako AR3190 je prav zdaj obrnjena proti Zemlji ter grozi z izbruhom CME v klasi X. Izbruhi v klasi X so najmočnejši izbruhi s Sonca. Gre za močan izbruh v zelo širokem pasu elektromagnetnega spektra svetlobe, ki ga lahko zaznajo kratkovalovni radijski sprejemniki, poveča pa se ultraviolično sevanje z mesta na Soncu, kjer se nahaja omenjena pega. Če torej izbruh doseže Zemljo, lahko pride do močnega geomagnetnega vpliva. Lepši del tega vpliva je pojav polarnega sija ali aurore, ki lahko seže daleč proti nižjim zemljepisnim širinam, kar bi pomenilo, da bi se lahko polarni sij videl tudi iz krajev, kot je Slovenija, kjer velja polarni sij za zelo redek pojav. Bolj neugoden geomagnetni vpliv pa bi v ekstremnih primerih lahko povzročil poškodbe na elektroenergetski infrastrukturi, kot so daljnovodi, transformatorji ter na satelitih, kot tudi njihovo iztirjanje.

GIANT SUNSPOT: There's a big dark spot in the middle of the sun. David J Kriegler saw it last night at sunset over Gulf Shores, Alabama:

This is AR3190, one of the largest sunspots of surging Solar Cycle 25. "It's almost five times the diameter of Earth, and could be seen through the thick humid atmosphere over the Gulf of Mexico," says Kriegler.

The scale of AR3190 makes it an easy target for amateur astronomers. You don't even need a solar telescope. Eclipse glasses work, too. You might have some old ones left over from 2017; if not, here's where you can get a new pair.

Caution: Sunset photos like Kriegler's are possible, but be careful. Even when the sun is dimmed by low clouds or haze, looking directly through the camera can damage your eyes. Always use the LCD screen for viewfinding.

more images: from Martin Wise of Trenton, Florida; from Randall Shivak of Cape Coral, Florida; from Pepe Manteca of Begues, Catalunya, Spain; from Eduardo Schaberger Poupeau of Rafaela, Santa Fe, Argentina 

Credit: https://www.spaceweather.com/

Sončna pega AR3190 je tako velika, da zadostuje zgolj filter, kot pri opazovanju sončnega mrka in že jo lahko opazimo kar brez daljnogleda in teleskopa. Ob sončnem vzhodu ali zahodu je sicer to lahko kar zemljina atmesfera, kot je to primer na priloženi sliki, vendar OPOZORILO !!! ... moramo biti zelo previdni, kajti brez uporabe filtra si zaradi svetlega sonca lahko poškodujemo oči !!!

Sonce lahko projiciramo tudi na steno, kot je to primer pri tej sliki, ki predstavlja prehod planeta Venere preko sončne ploskve iz leta 2004. Gre za približno enako veliko črno piko na Soncu, kot v primeru sončne pege AR3190.

Trenutni položaj sončnih peg na Soncu lahko spremljate na zavihku SUN&NLC.

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Večerni ples planetov

Poletni trikotnik

Meteorski roj Tauridov

Aktivna sončna pega AR2859